Translate

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΕΣΝΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ


http://www.esne.gr/images/head.jpg


Ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος από το 1995 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΝΠΔΔ – φορέα ελέγχου του επαγγέλματος (ΕΝΕ). Από το 2004 που ιδρύθηκε η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, παρακολουθεί την πορεία της ασκώντας όποτε θεώρησε απαραίτητο εποικοδομητική κριτική. Το 2010 με το Ν. Ν.3868/2010 διορθώθηκαν κάποιες στρεβλώσεις του ιδρυτικού νόμου κυρίως ως προς το εκλογικό σύστημα αλλάζοντας το άκρατο πλειοψηφικό ενιαίο ψηφοδέλτιο με την απλή αναλογική. Με την εφαρμογή του νόμου αυτού στις εκλογές του 2011 εκλέχθηκαν και μέλη από τους συνδυασμούς που μειοψήφησαν στα όργανα.

Σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, που κανονικά πρέπει να γίνουν τέλος Ιουνίου, η διοίκηση της ΕΝΕ προωθεί με τη συμφωνία του ΥΥΚΑ την αλλαγή και πάλι του υφιστάμενου νομικού πλαισίου σε αντιδημοκρατικές κατευθύνσεις. Έτσι στο άρθρο 26 του νομοσχεδίου "Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση - Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικών Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις." που βρίσκεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της βουλής με τίτλο «Ρυθμίσεις Ενώσεως Νοσηλευτών Ελλάδος» προτείνονται:
Η συνένωση και ουσιαστικά η κατάργηση του Περιφερειακού τμήματος ΕΝΕ Κρήτης αλλά και άλλων ΠΤ. Ενός τμήματος που την τελευταία τριετία χωρίς την υποστήριξη της κεντρικής διοίκησης κατάφερε να συσπειρώσει τους Νοσηλευτές της Κρήτης, να συνεργαστεί με όλους τους φορείς , να έχει εκπαιδευτικό και εθελοντικό έργο κοινωνικής προσφοράς το οποίο αναγνωρίζεται από την τοπική κοινωνία. Η πρόταση αυτή χωρίς τη συμφωνία των ενδιαφερομένων τμημάτων και αποφάσεων των Γενικών τους συνελεύσεων θεωρείται λανθασμένη.
Προτείνει την αντιδημοκρατική αλλαγή του εκλογικού συστήματος από απλή αναλογική σε ενιαίο πλειοψηφικό σύστημα χωρίς μάλιστα κανέναν περιορισμό στη σταυροδοσία, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε έναν μηχανισμό να καταλάβει ΟΛΕΣ τις έδρες των οργάνων. Στο ίδιο άρθρο υπάρχουν και άλλες αλλαγές που αφορούν την εκλογική διαδικασία και οι οποίες επίσης είναι αντιδημοκρατικές.
Προτείνει δυο νέους σκοπούς της ΕΝΕ δηλαδή την εποπτεία και μοριοδότηση εκπαιδευτικών και επιστημονικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης νοσηλευτικής εκπαίδευσης καθώς και τη δημιουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Ένα και Δύο. Και οι δυο προαναφερόμενοι σκοποί πρέπει να εξεταστούν μέσα στο υπάρχον περιβάλλον και δεν μπορεί να αποτελούν προτεραιότητα ενός ρυθμιστικού οργάνου τη στιγμή μάλιστα που αυτό δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει την πλειοψηφία των Νοσηλευτών. Άλλωστε κάτι ανάλογο είχε νομοθετηθεί το 2009 με το Ν.3754/2009 και καταργήθηκε το 2011 με το Ν.3868/2010.
Παρεμβαίνει στο θέμα περί προβαδίσματος στις κρίσεις των Νοσηλευτών στο δημόσιο τομέα τη στιγμή που αυτή είναι άσχετη με το λοιπό περιεχόμενο και τον τίτλο του άρθρου «Ρυθμίσεις Ενώσεως Νοσηλευτών Ελλάδος» ενώ ταυτόχρονα ανάλογη γενικότερη ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στην παράγραφο 2 του αμέσως επόμενου άρθρου 27.

Ο ΕΣΝΕ θεωρεί απαράδεκτα όλα τα ανωτέρω και καλεί όλα τα μέλη του να δηλώσουν την αντίθεσή τους υπογράφοντας στο διαδικτυακό ψήφισμα ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ

Επίσης καλεί όλους τους φορείς της Νοσηλευτικής να συντονίσουν τις δυνάμεις τους έτσι ώστε το άρθρο 26 να αποσυρθεί και η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ να ενσκήψει στα θέματα που αφορούν την ΕΝΕ βοηθώντας στην δημοκρατική θωράκιση και ενδυνάμωση του ρυθμιστικού μας φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.