Translate

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλειψεις νοσοκομεια






Η ζωή ενός ασθενούς στα δημόσια  νοσοκομεία, μπορεί να χαθεί από μία απλή λεπτομέρεια. Διότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…

Μια ανθρώπινη ζωή μπορεί να χαθεί επειδή για παράδειγμα ένας γιατρός είναι κουρασμένος από τις πολλές εφημερίες, και δεν πρόσεξε μια λεπτομέρεια.



Επειδή μπορεί μία νοσηλεύτρια– που τρέχει από θάλαμο σε θάλαμο με δεκάδες ασθενείς και συγγενείς να της φωνάζουν– δεν πρόλαβε να αλλάξει ή να βρει ένα απαραίτητο σωληνάκι. Ή να δει με προσοχή κάποιες τιμές σε μια απλή εξέταση.
Λεπτομέρειες που κάνουν όμως τη διαφορά.

Και τα υλικά που είναι τόσο δυσεύρετα πια στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανώς να λείψουν περισσότερο το 2017, καθότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι ασφυκτικά περιορισμένοι και χωρίς περιθώρια λάθους.

Το σεντόνι που κάνει τη διαφορά
Και ένα σεντόνι που λείπει από έναν θάλαμο νοσοκομείου, που τόσο χλευάζουν οι κυβερνώντες ότι πρόκειται για μια λαϊκίστικη καταγγελία, κάνει τη διαφορά.
Μόλις πριν λίγους μήνες μεσήλικη γυναίκα νοσηλευόταν σε θάλαμο μεγάλου νοσοκομείου. Στην πόρτα του θαλάμου έγραφε φαρδιά πλατιά: «Παρακαλώ μην φέρνετε σεντόνια από το σπίτι. Απαγορεύεται ρητώς».

Και πιθανώς να είχαν δίκαιο οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, καθότι αυτά που φέρνουμε από το σπίτι, δεν έχουν περάσει από τη διαδικασία της αποστείρωσης.
Η μεσήλικη γυναίκα άρχισε να κρυώνει. «Θα είναι τελικά πολύ άρρωστη για να κρυώνει», μονολογούσαν με πίκρα οι συγγενείς της.



Ώσπου το βλέμμα της κόρης της έπεσε επάνω στο σεντόνι που κάλυπτε το κουρασμένο της κορμί. Ένα τεμαχισμένο κουρέλι με το οποίο δε θα μπορούσε κανείς να σκεπάσει ούτε μικρόσωμο παιδί.

Κουρελιασμένο από άκρη σ άκρη, με τεράστιες τρύπες στην κορυφή, στη μέση αλλά και στο τελείωμά του. Τρύπες, που θα έκαναν τον πιο καχύποπτο να σκεφτεί ότι το γκριζαρισμένο από την πολυκαιρία ύφασμα, είχε γίνει απλά…αντικείμενο άγριου τσακωμού, κατά τη διάρκεια του οποίου σκίστηκε παντού.

Οι νοσηλεύτριες όταν κλήθηκαν να το αντικαταστήσουν, σήκωσαν τα χέρια ψηλά: Δεν έχουμε άλλο. Έχουν τελειώσει, αποκρίθηκαν σχεδόν με ντροπή στους εξαγριωμένους συγγενείς της ασθενούς.

Χρειάστηκε τελικώς η νεότερη συγγενής να εισβάλει κρυφά σε διπλανό δωμάτιο για να κλέψει ένα καινούριο σεντόνι, αφήνοντας όμως τον επόμενο ασθενή που αναμενόταν, χωρίς σκέπασμα.
Κι αν αυτή η απλή και συνηθισμένη ιστορία για τα δημόσια νοσοκομεία,φανεί στους κυβερνώντες λαϊκίστικη, τότε ας τους θυμίσει κανείς αυτό που λέει ο λαός:

Έχεις λεφτά έζησες. Δεν έχεις …πέθανες.


Δήμητρα Ευθυμιάδου
healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.